• International Health Bosnia si Hertegovina
  • International Health Serbia

Principiile medicinii moderne

Principiile de bază şi scopurile medicinii moderne sunt promovarea sănătăţii şi al unui stil de viaţă sănătos, prevenirea bolilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Tratarea şi vindecarea cu ajutorul hranei şi alimentaţia sănătoasă sunt principii de bază ale medicinii integrative şi personalizate.

Substanţele nutritive cum sunt: carbohidraţii, aminoacizii, acizii graşi, proteinele, vitaminele, mineralele şi apa sunt necesare producerii de energie vitală, dar şi în întărirea sistemului imunitar şi prevenirea majorităţii bolilor, şi în menţinerea funcţiilor normale ale organismului. Antioxidanţii, vitaminele şi mineralele (fie că se găsesc în alimentele sănătoase, fie pot fi introduşi în organism cu ajutorul suplimentelor nutritive), reprezintă componente esenţiale în alimentaţia sănătoasă şi ajută în menţinerea sănătăţii şi prevenirea bolilor.

În timpul proceselor metabolice, în fiecare celulă a organismului uman au loc procese fiziologice, este produsă energie, dar apar şi elemente toxice care se neutralizează şi elimină în modalităţi diferite. Antioxidanţii sunt elemente ale unui sistem complex de apărare a organismului împotriva acestor elemente toxice produse de metabolism, de stresul oxidativ şi de factorii poluatori externi.

Ce sunt radicalii liberi?

 

Fiecare celulă a organismului uman are propriul sistem antioxidant. În timpul reacţiilor metabolice de oxidare (al căror rezultat este producerea de energie), în fiecare celulă se formează radicali liberi. Radicalii liberi sunt particule (atomi, ioni sau molecule) care au un electron nepereche în orbita lor exterioară, fiind extrem de instabili. Ei pot avea efecte toxice diverse asupra elementelor celulare şi în procesele metabolice. Printre altele determină accelerarea procesului de îmbătrânire, apariţia şi dezvoltarea aterosclerozei, tumorilor canceroase, bolilor ischemice ale inimii şi creierului, obezităţii şi diabetului.

Radicalii liberi pot fi compuşi reactivi ai oxigenului sau azotului (superoxizi şi hidroxili şi radicali hidroxili ai oxigenului, monoxizi şi dioxizi ai azotului). Ei pot avea funcţii metabolice pozitive, de neurotransmiţători şi în reglarea tensiunii arteriale. Dereglarea echilibrului dintre producerea şi neutralizarea şi eliminarea radicalilor liberi duce la acumularea acestor compuşi extrem de reactivi şi instabili datorită electronului nepereche din orbita lor exterioară, ceea ce determină apariţia şi dezvoltarea stresului oxidativ şi la creşterea acidităţii organismului.

Radicalii liberi sunt produşi în procesul de transmitere a electronilor şi în procesul de respiraţie la nivel celular, în mitocondrii, în reticulul enoplasmatic şi în timpul oxidării hemoglobinei. În cazul stresului oxidativ şi creşterii concentraţiei de radicali liberi are loc deteriorarea oxidativă a lipidelor, proteinelor şi chiar a moleculelor de ADN. Ca urmare, este inhibată sinteza proteinelor şi a aminoacizilor esenţiali, apărând mutaţii genetice şi apare posibilitatea iniţierii procesului de cancerogeneză.

Stresul oxidativ apare ca urmare a trei factori: creşterea producţiei de oxidanţi, scăderea protecţiei antioxidative şi refacerea nereuşită a deteriorărilor.

Deteriorarea ADN-ului datorită stresului oxidativ apare ca urmare a disocierii componentelor glucidelor, modificării bazelor, spargerii inelelor aminoacizilor datorită inhibiţiei sintezei proteinelor şi mutaţiilor la nivelul genelor.

Radicalii liberi, care se produc în organismul uman la fiecare respiraţie şi inspiraţie de aer poluat, sunt cauza a circa 60 de boli (alcoolism, Alzheimer, ateroscleroza, diabetul zaharat, cancer, accident vascular cerebral, SIDA, sindrom respirator acut, boli cardiovasculare, infarct, etc.).

Rolul antioxidanţilor

Antioxidanţii din alimente întăresc sistemul imunitar prin stimularea producţiei de interferon şi stimularea activităţii macrofagelor şi limfocitelor. Antioxidanţii naturali neutralizează radicalii liberi care apoi sunt eliminaţi din organism prin urină.

Descoperirea genomului uman şi a poliformismului nucleotid a determinat o nouă abordare a alimentaţiei, aceasta fiind considerată ca un factor esenţial în menţinerea sănătăţii, în prevenţia şi tratarea bolilor. Nutrigenomica, un domeniu nou care studiază modul în care produsele alimentare afectează modul de funcţionare a genelor, urmăreşte combaterea unor boli precum diabetul, bolile de inima şi cancerul. Ea se deosebeşte de nutriţionism prin faptul că analizează efectul alimentelor asupra fiecărui individ în parte şi asupra schimbărilor metabolice pe care acestea le pot produce.

Nutrigenetica cercetează răspunsurile organismului la componentele alimentelor, conform specificului genomului fiecărui individ. În baza cercetării genetice sunt posibile intervenţii nutritive în scopul împiedicării dezvoltării bolii. Intervenţiile nutritive bazate pe schimbările genetice descoperite (mutaţii genetice) pot preveni, într-o fază iniţială a apariţiei acestora, să prevină bolile cronice cele mai răspândite cum sunt diabetes melitus, sindromul metabolic, bolile cardiovasculare şi imunologice.

Antioxidanţii (care pot fi endogeni şi exogeni) neutralizează radicalii liberi şi acţiunea lor nocivă asupra diferitelor reacţii chimice din organism. În aceste reacţii ei interacţionează cu radicalii liberi oferindu-le electronul pereche sau prin procesul de cataliza enzimatică. În cazul radicalilor liberi cu elemente de fier şi cupru, antioxidanţii declanşează procesul de chelare a acestor elemente. Antioxidanţii endogeni pot fi, deci, enzimatici (citocrom c, catalaze) şi neenzimatici (betacaroten). Antioxidanţii hipermoleculari care în procesul de chelare leagă ionii de fier şi cupru sunt transferin, ceruloplazmin şi haptoglobin. Antioxidanţii hipomoleculari sunt flavonoizii, carotenoizii şi coenzima Q, iar metalele cu caracteristici antioxidative sunt seleniul şi zincul.

Antioxidanţii au funcţia de prevenire a stresului oxidativ, neutralizare a radicalilor liberi şi întârziere şi atenuare a procesului de îmbătrânire. Persoanele în vârstă sunt mult mai sensibile la stresul oxidativ. Antioxidanţii pot ajuta în prevenirea deteriorării funcţiilor creierului şi a capacităţilor cognitive, mai ales a memoriei. Antioxidanţii au un rol deosebit în procesul tratamentului sindromului metabolic. În fază incipientă pot să prevină sau să împiedice formarea unor forme clinice importante de diabet zaharat, hipertensiune şi boli ischemice ale inimii. Steatoza ficatului, ca componentă principală a sindromului metabolic, chiar şi prin postulatele medicinii oficiale, se tratează cu antioxidanţi.

Stresul oxidativ acţionează în mod dovedit în apariţia şi dezvoltarea rapidă a aterosclerozei, întrucât permite pătrunderea colesterolului LDL în endotel şi formarea plăcii ateroscleroase. În practica zilnică, ca urmare a procentului extrem de ridicat de pacienţi tineri al căror organism este expus stresului oxidativ şi posibilităţii dezvoltării stresului oxidativ la scară tot mai mare, intervenţiile preventive cu suplimente nutritive bogate în antioxidanţi sunt tot mai îndreptăţite pentru a preveni dezvoltarea rapidă a aterosclerozei.

Încă din anul 1956 a fost enunţată teoria că deteriorarea echilibrului dintre radicalii liberi endogeni ai oxigenului şi sistemul imunitar duce la reducţia capacităţilor funcţionale ale creierului, ceea ce era considerat un proces „normal” de îmbătrânire. (Free-Radical Theory of Aging Dr. D. Harman, 1956.)

Capacităţile antioxidative se pot controla şi în laborator prin următoarele metode: Capacitatea antioxidativă totală (TAC), Glutathion peroxidaza (GPX), Superoxid dismutaza (SOD) şi Nitrit oxidul (NO), doar că nu s-a dovedit importanţa clinică.

Bolnavii cu boli metabolice şi imune în stadii avansate, pe lângă terapia obişnuită bazată pe dovezi medicale (EBM), au nevoie deseori de măsuri suplimentare care pot proveni din medicina integrativă. Terapia cu suplimente nutritive bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale, pe lângă o alimentaţie adecvată, îşi justifică necesitatea datorită efectelor dovedite empiric.

Share This Story!

You may also like